Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Zamarovský, Vojtěch - Sinuhet

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Sinuhet - Vojtěch Zamarovský

Tato kniha je přepis 4000let starého životopisného rukopisu královského rádce v Egyptě, Sinuheta.

Sinuhet zde popisuje, jak opustil svou královskou skupinu, když byla přepadena najatými muži jedné ze zrádných králových manželek (chtěla dosadit na trůn svého syna Senvorseta). Král byl zavražděn na cestě z bojiště za svou družinou. Senvorset (byl velmi znám svou krutostí a bezcitností) tedy usedl na trůn.
Sinuhet uprchl do pouště, kde se potkal s kočovnými kmeny, s nimiž šel na sever země. Zatajoval své jméno, protože se obával králova trestu za uprchnutí od skupiny. Jelikož Sinuhet byl velmi chytrý diplomat a velmi dobrý znalec bojových strategií, brzy si jej kočovníci oblíbili.
Pak se Sinuhet dostal do města Kepen (Byblos), kde se díky své vzdělanosti a taktnosti stal váženým občanem, jenž měl dostatek majetku. Cítil se ale stále osamocen, protože opustil svou rodnou zemi. Poté se dostal do Palestiny, do kraje zvaného Recen, a potkal se s místním vládcem. Stal se jeho rádcem a za čas dostal na starost zemi Jaa.
Úspěšně tam vládl a odrážel nejen protivníky své země ale i celého Egypta a ničil vnitřní odpůrce, převážně svou chytrostí. Stal se tak slavný, že se o něm dozvěděl i Senvorset a dal si jej pozvat zpět do rodné země. Sinuhet byl velmi stár, a tak dostal od krále hrobku(pyramidu) postavenou vedle královy hrobky. Tento dar dostal jako poděkování za pomoc při obraně Egypta. Senvorset byl již zcela spokojen, dokázal, co si předsevzal. Byl šťastný, měl syny, byl zpět ve své rodné zemi a uznávám opět jako nejbližší rádce krále.

„Nejsilnější je ten, kdo má moc sám nad sebou." (Seneca)

-Sinuhet měl velmi dobré sebeovládání a zachovával si chladnou hlavu v každé situaci.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT